ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ДО ОСІБ, ЩО ВЧИНЯЮТЬ БУЛІНГ ТА МОБІНГ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/chasopyskiivp/2023-3-1

Ключові слова:

булінг, мобінг, знущання, цькування, правопорушення, злочин, жертва, відповідальність

Анотація

У статті розглянуті приклади протидії булінгу та мобінгу у таких країнах, як США, Велика Британія, Іспанія. Також проаналізовано, чи може застосовуватися кримінальна відповідальність до осіб, які вчиняють мобінг чи булінг. Метою наукової статті є дослідження зарубіжного досвіду кримінально-правового захисту особи від булінгу та мобінгу, а також аналіз перспектив його застосування та імплементації у вітчизняне кримінальне законодавство. Підкреслено, що у США боротьба з булінгом регламентована на загальнодержавному та місцевому рівнях. Урядовий портал США «stopbullying.gov» містить перелік окремих галузей, у яких проводяться дослідження щодо запобігання та протидії булінгу. Зокрема, це поширеність булінгу в школах; поширеність кібербулінгу в онлайн-просторах; як знущання впливає на людей; фактори ризику для людей, які залякуються, людей, які залякують інших, або обох категорій; як запобігти булінгу; як медіа впливають на булінг. У деяких випадках булінг фігурує в кримінальному кодексі штату, та може застосовуватися до неповнолітніх. У Великій Британії до булінгу прирівнюється цькування на робочому місці. Зазначається, що знущання на роботі та антисоціальна поведінка, що призводить до стресу, є фактом життя багатьох працівників у Великій Британії, але роботодавець зобов’язаний забезпечити безпечне місце роботи без стресу для всіх співробітників. Деякі форми булінгу визнані у Великій Британії кримінально караними і про них обов’язково повідомляється поліція. До них належать: насильство або напад; крадіжки; неодноразове переслідування або залякування, наприклад, обзивання, погрози та образливі телефонні дзвінки, електронні листи чи текстові повідомлення; злочини на ґрунті ненависті. Підсумовано, що кримінальне законодавство цих країн не містить окремих злочинів чи кримінальних правопорушень з назвою «булінг» чи «мобінг», але за ознаками кримінально протиправних наслідків ці явища можуть бути віднесені до кримінально караних. Зокрема, це стосується хуліганства, доведення до самогубства, посягань на життя та здоров’я, злочинів на ґрунті ненависті тощо. Звернено увагу на широке залучення громадськості у запобіжну діяльність з метою недопущення фактів булінгу чи мобінгу з ознаками кримінальних правопорушень. Підкреслено позитивний досвід у створенні онлайн-підтримки жертв цькування, а також забезпечення інформаційної та психологічної підтримки таких осіб.

Посилання

Барліт О. О. Форми і методи подолання (мінімізації) соціально-педагогічної та психологічної проблеми булінгу в освітньому середовищі. Горизонти освіти. 2012. № 2. С. 44-47.

Євдокимов В. О., Конотопцева Ю. В. Шляхи подолання мобінгу в управлінні персоналом державної служби. Актуальні проблеми державного управління. 2012. № 2(42). С. 331–337.

An official website of the United States government «stopbullying.gov». URL: https:// www.stopbullying.gov

Ведернікова А. О. Американський досвід кримінально-правового регулювання булінгу. Вісник ЛДУВС ім. Е. О. Дідоренка. 2020. Вип. 2(90). С. 90–102.

The National bullying helpline in Great Britain. URL: https://www.nationalbullyinghelpline.co.uk

Bullying at school. URL: https://www.gov.uk/bullying-at-school

Левченко Ю. О. Світовий досвід запобігання булінгу. Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ. 2021. № 1(21). С. 91–97.

«Let’s hope you kill yourself» – How Spain is failing bullying victims. El Pais. URL:https://english.elpais.com/elpais/2019/07/08/inenglish/1562600636_068148.html

Тімофєєва Л. Ю. Мобінг у контексті євроінтеграційної кримінально-правової політки. Держава та регіони. Серія «Право». 2019. № 3(65). С. 247–252.

Градова Ю. В., Артамонова М. Нормативно-правове регулювання булінгу: національний та зарубіжний досвід. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право». 2019. Вип. 28. С. 34–41.

Ільїна О. В. До питання про ефективність кримінально-правової протидії булінгу в чинному кримінальному законодавстві. Прикарпатський юридичний вісник. 2021. Вип. 1(36). С. 90–93.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17